”Lumbar annular tear” – Del 2: ”Pressure change therapy”

Introduktion

Läs gärna det tidigare inlägget ”Lumbar annular tear” – Del 1: Diagnostik, behandling och rehabilitering.

Brist på rörlighet, som vid till exempel statisk belastning över tid, kan ge minskad stimulering av diskens celler, minska den metaboliska aktiviteten och minska transporten av näringsämnen och metaboliter.

Att utsätta disken för olika ytterlägen har visats sig ge stora variationer i det intradiskala trycket som leder till ett ökat vätskeutbyte i olika delar av disken. Detta vill i sin tur ge en bättre transport av näringsämnen och metaboliter och kan således ge bättre förutsättningar för läkning av yttre annulus fibrosus vid en vävnadsskada och bromsa degenerativa processer internt i disken. 

”Pressure change therapy”

”Pressure change therapy” (PCT) kan i teorin ha en läkande effekt på diskarna via en kombination av dekompression/hyperextension och oscillerande flexion. Syftet är att åstadkomma maximala förändringar i det intradiskala trycket, ved att ta ländryggen från ett passivt hyperextenderad läge till dynamisk flexion. PCT vill även sträcka yttre annulus fibrosus, nått som över tid kan leda till en adaptation för övriga mer funktionella aktiviteter och reducera risken för återkommande skador.

För att åstadkomma ett passivt hyperextenderad läge av ländryggen, så kan patienten lägga sig på rygg med korsbenet positionerad på en yoga block. Instruera patienten att slappna av i ländrygg och ben. Ligg kvar i 60 sekunder.

pct-1031

För att åstadkomma dynamisk flexion av ländryggen, så greppar patienten knäna med händerna och för knäna mot bröstet. Patienten utför så oscillerande (”gungande”) rörelser, som närmar sig ytterläget i flexion, med en frekvens på en sekund. Upprepa 90 gånger.

pct-2

PCT utförs dagligen, gärna vid flera tillfällen utspridd över dagen.

Begränsningar

I dagsläget finns det inga studier som objektivt kan påvisa vilka effekter (om nån) PCT har på annulus fibrosus eller andra processer internt i disken. Dock föreligger det en biologisk sannolik verkningsmekanism, och det är en förutsättning som bör vara på plats innan man ordinerar PCT till patienter eller utför vidare studier för att utvärdera effekten av PCT.

Källor:

Clin Biomech (Bristol, Avon). 2010 Dec;25(10):961-71. doi: 10.1016/j.clinbiomech.2010.07.016. Epub 2010 Aug 23.
Healing of a painful intervertebral disc should not be confused with reversing disc degeneration: implications for physical therapies for discogenic back pain.
Adams MA1, Stefanakis M, Dolan P.

Healing of painful intervertebral discs: implications for physiotherapy Part 1 — the basic science of intervertebral disc healing

Healing of painful intervertebral discs: implications for physiotherapy Part 2 — pressure change therapy: a proposed clinical model to stimulate disc healing

2 reaktioner på ””Lumbar annular tear” – Del 2: ”Pressure change therapy”

 1. Her lest tekstene dine angående annulus fibrosus.
  Hva er ditt intrykk, synes du de fleste får annulusen til å gro, eller opplever du at det også kan være et tidsspørsmål før det blir en prolaps?
  Feks i forhold til mennesker som sansynligvis har fått rupturen av tungt arbeid, og de tross skaden, skal fortsette med samme kravene. Hvis annulus fibrosus oppfører seg som sene, snakker vi da pause fr utløsende aktivitet og lett rehab i minst 3 mnd.

  Aina

  Gilla

  • Hej Aina,

   Tack för din kommentar!

   För majoriteten av patienterna så vill jag nog säga att yttre annulus läker, men den strukturella integriteten vill inte bli som innan skadan. Toleransen för belastning vill vara mindre och återfallsrisken vill alltid vara där. Ibland leder upprepade rupturer slutligen till ett diskbråck. Anpassning av fysisk aktivitet/belastning är en viktig del av rehabiliteringen (tyvärr är det många med ett mer fysiskt krävande jobb som av olika anledningar inte lyckas med det). Men det behöver inte innebära total vila, det vill snarare vara ogynnsamt för läkningen. 8-12 veckor är en rimlig tidshorisont.

   Anders!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s