Rekommenderad läsning: ”Understanding Repetitive Strain Injuries” (cervico-brachialt smärtsyndrom)

”Rekommenderad läsning” kommer kort presentera artiklar eller andra lästips med en direkt klinisk relevans som berör olika aspekt kring diagnostik, kliniskt resonemang och behandling.

”Understanding Repetitive Strain Injuries: A Review of the Role of Peripheral Neural Pain and Hyperalgesia”

Arbetare som utför upprepade monotona rörelser, ofta i samband med en relativt fixerad nacke (till exempel kontorsarbetande), utvecklar ofta smärta i nacke och arm, så kallad ”cervico-brachialt smärtsyndrom”. Utöver smärta som ofta beskrivs som ”molande”, rapporterar patienterna ofta om symtom som domningar/stickningar och att armen kan kännas ”tung” eller ”svag”.

plexus brachialis

Artikeln ”Understanding Repetitive Strain Injuries: A Review of the Role of Peripheral Neural Pain and Hyperalgesia” (fulltext) författad av John Quintner och Robert Elvey är en utmärkt genomgång och sammanfattning av smärtsyndromets uppkomstmekanismer, patofysiologi, kliniska symtom och undersökningsfynd. Artikeln blev först publicerad i 1993, men är lika aktuell och klinisk relevant idag. Artikeln presenterar en hypotes för smärtsyndromet baserad på upprepad sträck, tryck och friktion av nervvävnad över dess tolerans som leder till utvecklingen av perifer neuropatisk smärta.

Denna patientgrupp är relativt vanligt förekommande och därför är det viktigt att inneha en förståelse för uppkomstmekanismer och vilka processer som ligger bakom symtomen för att best möjligt kunna lindra besvären. Min kliniska erfarenhet är att denna patientgrupp överlag är något ”svår”, och man bör inte förvänta stora förbättringar på kort tid (själv om undantag förekommer). Ofta kan provocerande arbetsrelaterade faktorer vara svåra att ändra eller undvika, och sannolikt är vissa individer mer predisponerade för att utveckla smärtsyndromet utifrån anatomiska förutsättningar och förmågan till adaptation (som varierar från individ till individ och är begränsad).

Läs gärna dom tidigare relaterade inläggen:

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s