”Diskogen visceral smärta”

Introduktion

I den kliniska vardagen träffar man ibland på patienter som besväras med smärta i buk/magregionen. Dessa patienter har ofta haft sina besvär i flera år, och blivit utredd inom den traditionella vården med gastroskopi, ultraljud och CT av buk. Besvären verkar inte ha något samband med kost eller positionering/läge.

Studien

I studien ”Anterior herniation of lumbar disc induces persistent visceral pain: discogenic visceral pain.” undersökte man 12 patienter med långvarig smärta i buk/magregionen. Patienterna hade en snittålder på 56.4 år. Patienterna hade haft sina besvär i snitt 11.7 år. Smärtnivå låg i snitt på 7.1 VAS.

Samtliga patienter undergick en MR-undersökning och uppvisade en eller flera anteriora diskprotrusioner och hög signalintensitet anteriort om disken – ett tecken på ödem och inflammation.

Anterior protrusion
61-årig kvinna med anterior protrusion på L2/3, L3/4 och L4/5 nivå och hög signalintensitet

Den främre delen av disken är innerverad av grenar från den lumbala sympatiska nervstammen.

En anterior protrusion av disken vill kunna ge en mekanisk deformation och kemisk retning av nociceptorer belägna i främre del av disken, men även närliggande lumbala sympatiska nervtrådar anteriort om disken.

Detta vill kunna ge upphov till svårbehandlad ”visceral” smärta.

Man utförde en sympatikusblockad på samma nivå som den protruerande disken. Alla 12 patienterna upplevde en smärtreduktion på minst 60% efter blockaden och deras smärtupplevelse blev bedömd ha en diskogen orsak.

Alla patienterna blev erbjudna kontinuerlig lumbal sympatikusblockad och det visade sig ge en bra och långvarig smärtlindring.

Anterior protrusion VAS

Kan tillståndet påverkas mekanisk?

Har man en patient med en MR-verifierad anterior protrusion lumbalt och smärta i buk/magregionen (som har blivit utredd inom vården för gastrointestinala besvär) så kan det tänkas att en mekanisk belastning på protrusionen (nucleus) i form av upprepad/ihållande lumbal flexion kan minska protrusionen och därmed lindra besvären. Bör utföras i hög dos – varje/varannan timme, 10-15 repetitioner för att avgöra om det kan ha effekt eller inte.

Nucleus flexion
Flexion leder till en posterior förflyttning/deformation av nucleus

 

pct-2
Ryggliggande passiv flexion med övertryck från patientens händer rakt ned mot underlaget

Källor:

Chin Med J (Engl). 2013;126(24):4691-5.
Anterior herniation of lumbar disc induces persistent visceral pain: discogenic visceral pain.
Tang YZ, Shannon ML, Lai GH, Li XY, Li N, Ni JX.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s